AD/Utrechts Nieuwsblad, blz. 7


23 juli 2010 vrijdag


Vrijwilliger heeft genoeg aan de glimlach van n kind 

ROBIN BRUINSMA 

LEERSUM De dood, onlangs, van een zwangere Somalische vrouw veroorzaakte de nodige onrust op het asielzoekerscentrum Leersum, maar wekte in het dorp nauwelijks enige beroering. Vrijwilligers zetten zich echter wel in voor het wel en wee van hun tijdelijke dorpsgenoten. 

Asielzoekers exposeren in bibliotheek van Leersum

Dagelijks dalen de bewoners van het azc Leersum, ondergebracht in een voormalige revalidatiekliniek, af van de Utrechtse Heuvelrug. Ze lopen ruim een kilometer over de Hoogstraat in de Kaapse Bossen naar de bushalte of pakken de fiets. Ze doen boodschapjes in Leersum of Doorn, bezoeken het consultatiebureau of willen gewoon even eruit, weg uit de beslotenheid van hun beperkte leefomgeving.

,,Als je lang in onzekerheid verkeert over jouw toekomst en met handen en voeten bent gebonden aan beperkende regels slaat de verveling snel toe. Wij richten ons met onze activiteiten speciaal op de kinderen, zegt Utrechter Sejfo Biro, medewerker van De Vrolijkheid, de stichting die het leven van de asielzoekers een beetje aangenamer wil maken. Biro, voormalig vluchteling, is steun en toeverlaat voor veel asielzoekers.

Zoals op alle azc-locaties in ons land bestond er in Leersum en Doorn zestien jaar geleden de nodige weerstand tegen de komst van het centrum. Die aanvankelijke argwaan maakte plaats voor betrokkenheid. Tientallen vrijwilligers, ook uit de kerkelijke hoek, verlenen hand- en spandiensten, variërend van begeleiding van doktersbezoek tot het wekelijkse naaiclubje.

De Leersumse Irma Land wilde vanwege haar onderwijsachtergrond vrijwillig met kinderen werken. Ze begon er zes jaar geleden mee en is nog steeds één keer per week in het azc te vinden. ,,Ik doe het voor de glimlach van een kind. Creatieve therapie lost niet alle problemen op, maar stelt de kinderen wel in staat om hun indrukken te verwerken, om uitdrukking te geven aan wat zij hebben meegemaakt. Als ik dan zo n jongen of meisje met de handen in de klei zie wroeten, doet mij dat deugd, op zo n moment is het kind een kind.

Beeldende vorming, drama, dans of muziek, alles komt voorbij in de workshops. Irma Land merkt dat er veel stress zit bij de kinderen. ,,Hun spanningsboog is kort, ze kunnen zich moeilijk concentreren.

De vrijwilligers in het azc mogen, benadrukt Lily Benjamin, woordvoerder van het Centraal Opvang orgaan Asielzoekers, niet de belangen van de centrumbewoners behartigen. ,,Dat doet Vluchtelingenwerk. De vrijwilligers dragen bij aan een zinvolle dagbesteding.

Vrijwilligers moeten, voordat zij aan de slag gaan, een overeenkomst ondertekenen. Benjamin: ,,Daar staan de omgangsregels in. Wij handelen voorzichtig om de veiligheid en privacy van de asielzoekers niet in gevaar te brengen.

Wie het azc wil bezoeken, moet zich melden bij de receptie, waar wordt bepaald of iemand welkom is. De pers wordt voorlopig geweerd. Lily Benjamin: ,,Er is na alle consternatie rond het overlijden van die Somalische vrouw even behoefte aan rust.

Vieren Nederlanders in de zomermaanden vakantie, voor asielzoekers is die periode een kwestie van door zien te komen .

Maandag begint voor de kinderen in het azc de Zomerweek van De Vrolijkheid. Sejfo Biro: ,,Wij kunnen nog wel wat helpende handen gebruiken.

Belangstellenden kunnen zich via De Vrolijkheid bij hem melden.

Irma Land: ,,Je lost de problematiek van asielzoekers niet op, maar je biedt hen wel de broodnodige afleiding.