Wat is schematherapie?

Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht.  Je leert jezelf zodanig veranderen dat je je beter gaat voelen, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf op kunt komen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens. (Bron: schematherapie.nl). Met schematherapie doorgrond je dus je gedragsstuctuur en gaat de herkomst hiervan herkennen, en begrijpen.

 

Schematherapie individueel of als relatietherapie

Naast individuele schematherapie, bied ik ook schemathetapie in partnerrelaties. Dus relatietherapie op basis van schematherapie. Voor deze specialistische schematherapie methodiek heb ik les gehad van Paul Schobre. Hij is in België geregistreerd als Klinisch psycholoog & Psychotherapeut. Hij is supervisor, systeemtherapeut, EMDR-Practitioner en trainer-supervisor Schematherapie.

 

Filmpjes over schematherapie

Schematherapie, Dus daarom vertoon je dus dat gedrag....

Schematherapie, Wat is het en hoe kan het je helpen?

Schematherapie, Wat kun je verwachten?

Schematherapie voor jeugd en adolescenten.

Schemaptherapie, de trailer van de film Inside Out hiermee kan de vertaalslag naar de verschillende schema's en schemamodi worden gemaakt.

Durven kijken naar je gevoel van eigen kwetsbaarheid, dat is een ingang van verandering. Brené Brown vertelt.

In schematherapie wordt de rol van de interne criticus duidelijk.

 

Imagery Rescripting (ImRs) krachtige techniek bij trauma

Imagery Rescripting (ImRs) wint snel aan populariteit als behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) ook als gevolg van trauma’s in de kindertijd.

 

ImRs is hiervoor een effectieve, cliëntvriendelijke en veelzijdige behandelmethode en de werkwijze is eigenlijk relatief eenvoudig. De cliënt gaat imaginair terug naar de traumatische ervaringen, stapt vervolgens als volwassene in de gebeurtenis, laat (al dan niet geholpen door een ander) deze gebeurtenis een ander verloop krijgen en ondergaat tenslotte als kind de nieuwe loop van de gebeurtenis.

 

Bij deze traumagerichte methode ligt de focus niet alleen op het verminderen van angst gerelateerde klachten, maar ook op de betekenis die het getraumatiseerde kind/volwassene aan de traumatische gebeurtenissen heeft gegeven. Door deze binnen de rescripting te corrigeren, is deze methode ook effectief in het verminderen van de secundaire trauma-emoties, zoals schuld, schaamte, boosheid.

 

En het maakt de methode ook geschikt om te gebruiken voor (de gevolgen van) affectieve verwaarlozing. Daarnaast leren cliënten tijdens de ImRs uiting te geven aan hun eigen behoeftes, is er aandacht voor emotieregulatie en voelen ze zich door de behandeling gezien, gesteund en voldaan. (Arntz et al., 2007).

 

Wat kan schematherapie voor mij betekenen?

Maak je steeds dezelfde fouten in je leven, terwijl je je hebt voorgenomen een volgende keer anders te reageren? Heb je last van hardnekkige gedragspatronen, die je niet kunt veranderen, ook al wil je dat heel graag? Merk je regelmatig dat je met je gezonde verstand best weet wat je zou moeten doen, maar dat je gevoel niet meewerkt en je een andere richting in duwt? Dan kan de schematherapeutische inzet helpen! (Bron: schematherapie.nl).

 

Hoe gaan interne stemmen met je  om?

 

Extra infomatie schematherapie

Een overzicht over je gevoelige snaren (schema's c.q. valkuilen), en onderdrukte basisbehoeften.

Cliënteninformatiefolder over schematherapie.

Zie hier een artikel over schematherapie en vaktherapie.

Zie hier een artikel over schematherapie in het Psychologie Magazine.

 

Vanuit mijn vakmanschap als vaktherapeut, ook een experiëntiële therapie, zal ik daar waar nodig, tijdens jouw veranderproces, schematherapeutische en/of systeemtherapeutische methodiek inzetten.  

 

Zie mijn CV voor rmeer informatie; ook over de opleiding schematherapie.