AD/Rotterdams Dagblad, blz. 6, 23 september 2010


Kunst met therapie verweven 


GOUDSWAARD Voor Eeke en Leo Bodegom is kunst meer dan alleen een schilderij of beeldhouwwerk. Er zit een gevoel achter, een idee. In hun kunst- en ambachtshuis t Swarte Schaep brengen ze al tientallen jaren dit gevoel over op anderen door middel van cursussen en therapieën.

 

Meer dan dertig jaar geleden kochten Eeke (69) en Leo (68) Bodegom de oude boerderij aan de Achterweg in Goudswaard. Ze lieten toen hun atelier, winkel en huis in Brielle achter voor een rustiger bestaan in de Hoeksche Waard. Daar begonnen ze opnieuw een atelier, galerij en winkel onder de naam t Swarte Schaep, die het pand in Brielle ook al droeg.

 

,,Toen we de boerderij kochten, stond ons veel opknapwerk te wachten, herrinert Eeke zich nog. ,,De laatste eigenaar had hier een paardenfokkerij. Er stonden nog paardenboxen op de plek waar nu het atelier staat en de tuin leek meer op een weide.

Van die achterstalligheid is nu geen sprake meer. De boerderij van het echtpaar Bodegem is een wirwar van kamers, ingericht met schilderijen en beeldhouwwerken, geschilderd in talloze warme kleuren. Beneden is het atelier, waar Eeke en Leo groepscursussen, privélessen, therapie en workshops geven. Sinds vijftien jaar geeft Eeke kunstzinnige therapie.

 

,,Het idee om deze therapie te gaan geven komt voort uit de tijd van het weven, vertelt ze. ,,Iemand kwam toen bij me om te leren weven. Het duurt echter uren en uren voordat een kleed af is, dus begon ze plots haar hele levensverhaal te vertellen. Ik heb toen alleen maar geluisterd. Aan het einde vertelde ze me dat ze enorm was opgelucht. Al haar gevoelens zaten verweven in het kleed. Vervolgens dook Eeke een tijd de boeken om later als kunstzinnig therapeute aan de slag te gaan. Het weefgetouw werd met de tijd echter ingeruild voor een ezel en penseel.

 

,,Voordat ik met iemand aan de therapie begin, hou ik een intake-gesprek, zegt ze. ,,Ik laat me dan vooral vertellen wat er aan de hand is. Dat kan een ziekte zijn, een depressie, een rouwproces, hun verleden, noem maar op. Als ik volledig op de hoogte ben, dan laat ik de cliënt zijn of haar gevoelens omzetten in kleur door te schilderen. Indigo is bijvoorbeeld een prachtige kleur die het grote verdriet tijdens een rouwproces illusteert.

 

Terwijl de cliënt aan het schilderen is, kijkt en luistert Eeke aandachtig toe. ,,Als het schilderij af is bespreken we het werk. Aan het kunstwerk is perfect af te lezen wat iemand van binnen voelt. Of iemand na de therapie volledig genezen is? Dat durf ik niet te zeggen. Ik ben geen guru. Iemand moet het uiteindelijk toch alleen doen, zonder therapeut.

Leo, die workshops beeldhouwen geeft, vult haar aan. ,,Ik denk dat alle vormen van kunst min of meer therapeutisch zijn. Het heeft een verheffende of genezende werking. In kunst druk je uit wat je voelt. Waar je mee zit, vloeit via een penseel of beitel eruit. Dat kan bij iemand enorm opluchten. Voor meer informatie: www.tswarteschaep.nl

(Stefan Bosson)