Gezinstherapie

gezinstherapieAls gezin vertegewoordig je een groep. Binnen deze groep kunnen er veranderingen plaatsvinden waar je gezamelijk niet uit komt. Patronen die herkenbaar zijn, maar niet doorbroken kunnen worden. Puberende kinderen die druk leggen op het gezin. Kind(eren) of ouder(s) die (ernstig) ziek zijn. Verlies binnen het gezin. Hoe ga er samen mee om? De Beeldend Therapeut kan dit proces begeleiden, inzicht bieden, verandering bewerkstelligen en helpen te verwerken binnen gezinstherapie. Binnen de behandeling van gezinstherapie zal ik vaktherapie en systeemtherapie gebruiken.

 

Gezinstherapie samengestelde gezinnen

Eén op de drie huwelijken strandt eerder dan we van te voren bedacht hadden. De kans is groot dat we hierna niet alleen blijven en een andere levenspartner vinden. Met deze levenspartner willen we een nieuw bestaan opbouwen, samenwonen, kinderen uit beide huwelijken inclusief. Iedere ouder heeft zijn eigen normen en waarden ten aanzien van de opvoeding van zijn/haar kinderen. Ook speelt de houding van de kinderen een rol binnen dit nieuwe samengesteld gezin. Spanningen en ongewenste situaties zijn gevolg binnen het nieuwe gezin. Dit is vaak niet hoe je je nieuwe relatie voor ogen had. En kost veel energie. Gezinstherapie sessies met interventies vanuit beeldende therapie en systeemtherapie kan heel snel duidelijk worden hoe de vork in de steel zit. Inzicht en handvatten krijg je door deze wijze van gezinstherapie.

 

Gezinstherapie, samen gescheiden verder

Bij een scheiding wordt vaak het accent gericht op financiële en praktische zaken. Dat is ook logisch want dat zijn eerste levensbehoeften. Maar dan komt er een moment dat je merkt dat je toch met je ex-partner levenslang door één deur zal moeten, als je samen kinderen hebt. Hoe ga je de nieuwe gezinsstructuur vormgeven? Hoe pak je die nieuwe gezinsstrudtuur praktisch aan? Gedragspatronen en communicatiepatronen worden duidelijk boven water getild en nieuw gedrag  aangeleerd en uitgeprobeerd tijdens de behandeling van gezinstherapie.

 

Behandeling gezinstherapie

 

Bekijk hier Persoonlijkheidsproblematiek