vaktherapie, psychologische hulp

Praktijknieuws

Alle nieuwsbrieven die de beeldend therapeut heeft verzonden zijn in het archief in te zien.

 

VNG Vaktherapie is passende jeugdhulp

VNG komt met een verduidlijke uitleg met veelgestelde vragen over vaktherapie en jeugdhulp. En stelt kort vertaald: "Dat betekent dat vaktherapie indien passend, ingezet kan worden als jeugdhulp."

 

Gepassioneerd beeldend therapeute; Patricia Aarts

Artikel De Weidevenner.nl, 4 december 2018

 

 

Wat doe je als je overtallig bent geworden en iets heel anders wil? Dan word je therapeute. Niet voor de hand liggend, maar Patricia Aarts heeft hierin haar plek gevonden. In 2013 is zij, na de HBO-opleiding Vaktherapie, in Weidevenne gestart met de praktijk voor Beeldende Therapie. Dat is een gedragstherapie voor mensen met psychiatrische en psychische problemen zoals stress, angst, burn-out, werkdruk en dergelijke. Cliënten worden doorverwezen door een psychiater of huisarts, maar een verwijzing is niet noodzakelijk. Een vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek is mogelijk, hierna volgen de behandelsessies met na elke zes keer een evaluatie.

 

 

Denken en doen

Patricia vertelt in de Week van de Vaktherapie enthousiast over haar beroep. “Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik blijvend resultaat te bereiken. De mens kan zichzelf beter maken, maar moet het zelf durven. Ik bied daarbij hulp door middel van het werken met verschillende materialen, onder andere verf, hout, steen en klei. Deze kunnen de basis van het probleem triggeren. Bij iemand die alles rationeel benaderd kan deze therapie bepaalde emoties oproepen, waar we mee aan de slag gaan. Alleen denken is niet goed, het moet een combinatie zijn van denken en doen. Je kan ook niet leren fietsen door een plaatje uit een boek, je moet het doen. En ook al heb je een tijd niet meer gefietst, je weet vanzelf nog hoe dat was. Dat wil ik ook bereiken met de therapie; door te leren voelen, herkennen cliënten ook later sneller hun valkuil. Ook kinderen blijken veel baat te hebben bij de therapie. Kinderen die verbaal heel sterk zijn, kunnen hun problemen overschreeuwen en door creatief aan de slag te gaan probeer ik ze te helpen.”

 

Niet beschermd

Vaktherapie heette voorheen creatieve therapie, maar het is meer dan creatief bezig zijn. Het heeft verschillende disciplines zoals: drama- muziek- dans- psychomotorische- en speltherapie en wordt meestal binnen psychische instellingen gegeven, maar tegenwoordig heeft dertig procent van de drieduizend vaktherapeuten een eigen praktijk. Volgens Patricia is dit beroep helaas nog niet beschermd, want iedereen zou zich vaktherapeut kunnen noemen. Op registervaktherapie.nl staan gekwalificeerde therapeuten.

Patricia van Aarts is te bereiken op 06 43 99 15 50 of via de website  debeeldendtherapeut.nl. Op weidevenner.nl kunt u meer informatie over Patricia lezen in de rubriek Ondernemers.


Vaktherapeuten willen meer bekendheid

Artikel in Purmerend op Zondag, 11 november 2018

gedragsverandering Purmerend

 

Beau Five Days Insite: Vaktherapie is waardevol

In Beau Five Days Insite belicht behandeling vaktherapie van TBS'ers. Door Beau wordt vaktherapie ook als waardevol beschouwd vooral door het DOEN en ERVAREN in plaats van alleen maar erover te praten.Bekijk hier het fragment.

 

TV-uitzending vaktherapie

In het NPO TV-programma - Zo zijn we niet getrouwd - met Tooske & Bastiaan Ragas, kun je zien hoe ik werk als beeldend therapeut. Ik heb Anneke & Rien behandeld met relatietherapie en rouwverwerking. Bekijk hier de TV-uitzending, vanaf 37.36 kun je zien hoe ik werk in relatietherapie.

 

Opendag

Van 2 t/m 8 oktober 2017 vindt De Week van de Vaktherapie plaats. Op www.weekvandevaktherapie.nl kun je kijken welke activiteiten er bij jouw in de buurt zijn. Ik en mijn team geven een open dag met workshop, expositie, lezing en uitleg over vaktherapie op 8 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. In de Affuitenhal 1, Zaandam naast YADA YADA Market. Je bent van harte welkom!

 

Voelen door te doen

Artikel over Purmerendse praktijk voor vaktherapie, De Beeldend Therapeut

Bron: Het Gezinsblad, 27 januari 2016

 

Testimonial ex-wethouder

Wijlen ex-wethouder Vincent Nijenhuis had baat bij mindfulness training van De Beeldend Therapeut | GZ-vaktherapie.

Bron: Het Gezinsblad, 16 december 2015

Ex-wethouder heeft baat bij mindfulness training van De Beeldend Therapeut

 

 

Kanker en mindfulness

Vanaf 31 augustus start weer de Mindfulness & Beeldende therapie training specifiek voor kanker (ex-) patiënten en hun naasten, in het WIJ | Allemaal inloophuis. Leren omgaan met obstakels, aandacht voor ademhaling, focus, acceptatie, omgaan met gedachten, praktische toepassing. Dit zijn de onderwerpen die behandeld worden in de training Mindfulness. De training bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. Je ontvangt een eigen werkboek. Nu zijn er nog plekken vrij, vol = vol. Eigen bijdrage per sessie is € 5,00.

 

TV-programma  

Op 4 juni 2015 was er een tv-uitzending i.s.m. Tooske & Bastiaan Ragas, hierin kun je zien hoe ik werk als beeldend therapeut. In het EO TV-programma "Zo zijn we niet getrouwd" heb ik Anneke & Rien behandeld met relatietherapie en rouwverwerking. Vanaf 37.36 kun je zien hoe ik vaktherapeutisch behandel. 

 

TV-opnamen

Op donderdag 9 april 2015 zijn er TV-opnames gemaakt in de praktijk van De Beeldend Therapeut voor het EO programma: "Zo zijn we niet getrouwd". Een echtpaar kreeg relatietherapie met de methodiek beeldende therapie. De tv-uitzending zal op 4 juni om 21.20 uur op NPO1 zijn.

 

Relatietherapie door beeldend therapie

 

 

Lezing

In het Zondagochtendblad  is een artikel geplaatst over de lezing "Kunst als therapie", die door GZ-Vaktherapeut Patricia Aarts wordt gegeven in de Bibliotheek Waterland.

Kunst als therapie

 

Publicatie

In het vakblad Tijdschrift voor Vaktherapie 2014/3 jaargang 10 is het kwalitatief onderzoek naar de effecten van expressietechnieken bij forensisch-psychiatrische patiënten gepubliceerd. Patricia Aarts heeft dit onderzoek uitgevoerd als bachelor thesis.

 

kwalitatief onderzoek vaktherapie exptressietechnieken

 

Artikel Praktijk voor beeldende therapie

In  het NoordHollands Dagblad is een artikel geplaatst over de eerste zelfstandige praktijk voor beeldende therapie, Vaktherapie, in Purmerend. Hier kun je het artikel bekijken.

 

Interview met De Beeldend Therapeut in het NHD

 

Artikel beeldende therapie Purmerend

In de wijkkrant Weidevenne, Purmerend mei 2014 5e jaargang, nummer 3. Artikel over praktijk voor psychosociale hulpverlening, Vaktherapie Beeldend, in de Weidevenne, Purmerend.

Psychosociale hulpverlening in Weidevenne Purmerend

 

 

 

 

Kijk met wie De Beeldend Therapeut samenwerkt.